Historia

Tausta

Rovasti Lars Levi Laestadius, joka syntyi Arjeplogin pitäjässä Pohjois-Ruotsissa 10. tammikuuta 1800, on antanut nimen laestadiolaiselle herätykselle. Yli-oppilastutkintonsa jälkeen Laestadius opiskeli kasvitiedettä Uppsalassa ja myöhemmin teologiaa. Hänet vihittiin papiksi Härnösandissa vuonna 1825. Seuraavana vuonna hänet nimitettiin kirkkoherraksi Kaaresuvannon seurakuntaan, kauas Pohjois-Ruotsiin. Kun hän vuonna 1826 astui kirkkoherran virkaan oli hän herätyskristillisyyden silmin katsottuna, suruton pappi. Hengellisen läpimurtonsa hän koki tarkastusmatkalla Åselessa Etelä-Lapissa vuonna 1844.

Kun Jumala rakkaudessaan herätti hänen omatuntonsa ja syntien anteeksiantamuksen evankeliumilla uudestisynnytti hänet elävään uskoon Jeekseen Kristukseen, hän alkoi toimimaan Hengen voimalla. Laestadius oli herätyssaarnaaja, kallis välikappale Jumalan kädessä, ja hänen toiminta-alueensa kattoi melkein koko Pohjois-Suomen, Ruotsin ja Norjan. Herätys on Jumalan rakkautta meitä ihmisiä kohtaan, yksityisesti tai kansana. Ihmiset kokevat kaipaavansa syvällisempää yhteyttä Jeesukseen Kristukseen ja etsivät kiinteää perustaa Raamtusta, Jumalan Sanasta.

Herätys levisi myös Ameriikkaan. Jo 1900-luvun alussa saarnajia Pohjoismaista matkusti sinne lähetysmatkoille. Tänään Ameriikan herätysliike tunnetaan nimellä Apostolic Lutheran Church of America ja löytyy usemmasta osavaltiosta USA:ssa ja myös Kandassa.

Laestadiolainen herätys toimio kirkon sisällä. Sen alkujuuret on kirkosta, erona moneen muuhun herätysliikkeseen. Pitäydytään kirkon tunnutuskirjoissa, pidetään sakramentteja pyhinä ja halutaan pysyä kirkon sisällä. Jo herätyksen alussa, vaikka Lars Levi Laestadius oli valtiokirkon pappi, herätys sai maallikkoliikkeen muodot.

 

Herätyksen leviäminen

Ympäristö oli kova ja karu ja moraali oli hyvin heikko Lapin ihmisten keskuudessa. Sellaiseen ympäristöön Jumala lähetti Lastadiuksen saarnaamaan parannusta erämaan eksyneille lapsille.

Alussa herätys oli lähinnä taistetlu juoppoutta vastaan. Tuloksena oli että koko Pohjoiskalotti kuivattiin viinan kiroudesta ja herätys toi suuren siunauksen ihmisille. Voidaan sanoa että koko Pohjoiskalotti on herätyksen kotimaa. “Yhteys rauhan sitein” joka saavutettiin ulottui valtakunnan rajojen yli, ja tämä on voimassa vieläkin. Laestadiolainen herätys, joka pian muutti ihmisten elämän monessa pitäjässä, elää vieläkin vireänä hengellisenä herätysliikkeenä.

Kun Jumalan Sana Laestadiuksen ja hänen apulaisensa saarnojen kautta herätti synnintunnon ihmisissä, he tulivat uskoon. Usko muutti ihmiset siellä missä herätys liikkui. Juopot tulivat raittiiksi, varkaat palauttivat varastetut tavarat, kaduttiin ja tunnustettin syntejä ja ne saatiin anteeksi.
Herätyksen tuoma hyvä hedelmä oli se ettå kun kristillisyys levisi kylästä kylään niin juoppous ja muut paheet loppuivat. Laestadiolaisuus on aina painottanut raittiutta. Epäraitis elämä ja pienikään juopottelu ei kuulu kristittyyn elämään.

Laestadiuksen kuoleman aikoina vuonna 1861 herätys oli saavuttanut koko Pohjois-Suomen. Saman vuosikymmenen lopussa herätys oli myös saapunut ruotsinkieliselle Pohjanmaalle.
1870-luvulla herätys levisi laajemmin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Kokkolan ja Öjan kautta herätys siirtyi etelään Larsmoon, Pietarsaareen, Pedersöreen ja Ähtävälle, jossa se sai lukuisia jäseniä. Myös tänään herätysliike on vahva näillä seuduilla ja nuorten lukumäärä rukoushuoneyhdistyksissä on huomattavan suuri.

Jo vuosisadan alussa herätys levisi myös Vaasaan, Turkuun ja Helsinkiin. Näsissä kaupungeissä järjestetään vielä tänäkin päivänä seuroja säännöllisesti sunnuntaisin. Nuoret ja opiskelijat saavat sen kautta mahdollisuuden käydä seuroissa ja osallistua hengelliseen yhteyteen.

RSS Päivän sana

Tue työtämme

Voit tukea LFF:n työtä. Tilinumerot ja muut tiedot löytyvät sivulta Tue työtämme.
Otamme vastaan sekä isommat että pienemmät lahjat.

Tarvitsetko apua?

LFF:n perhetyöryhmä on avannut linkin ihmisille, joka ovat joutuneet fyysisen tai henkisen väkivallan kohteeksi, tai tarvitsevat apua käsittelemään traumaattisia kokemuksia.

Back to Top