Historia

Ensimmäinen lestadiolainen rukoushuone rakennettiin Pietarsaaren Skutnäsin kaupunginosaan vuonna 1903. Tämä tapahtui noin 30 vuotta sen jälkeen, kun lestadiolainen herätysliike levisi pohjoisesta ruotsinkieliselle Pohjanmaalle. Rukoushuoneen toimintaan kuului kokoontumiset, seurat, jotka sisälsivät seurapuheen sekä hengellisiä virsiä ja lauluja. 1920-luvun alussa käynnistyi pyhäkoulutoiminta. 1930-luvulla mukaan tuli ompeluseuratoiminta. Ompeluseurojen taloudellista merkitystä rukoushuoneelle ei voi väheksyä.

Vuonna 1949 seuraväki rekisteröityi yhdistykseksi Jakobstads fridsförening r.f. 1950-luvulla rukoushuoneen salia laajennettiin ja ostettiin urkuharmoni. 1950-luvun lopussa yhdistykseen kuului 100 jäsentä. Ilmeisesti joukossa oli niin suomen- kuin ruotsinkielisiä, koska 1960-luvun alusta alettiin pitää kaksikielisiä seuroja. Ajan kuluessa vanha rukoushuone kävi pieneksi ja 1972 valmistui uusi rukoushuone. Vuosisadan loppuun mennessä jäsenmäärä nousi yli 360 henkilön.

Rukoushuoneen toimintaan Pietarsaaressa kuului jo 1920-luvullla isojen seurojen järjestäminen, joita pidettiin rukoushuoneella, kaupungin kirkoissa ja seurakuntakodeilla. Sittemmin aloitettiin yhteistyö Kokkolan seuraväen kanssa niin, että vuoroteltiin syys-ja talviseurojen järjestämisen suhteen.  1970-luvullla Skutnäsin rukoushuoneella järjestettiin kesäseurat joka toinen kesä.

Väkiluku jatkoi kasvuaan, mikä johti tarpeeseen remontoida ja laajentaa rukoushuonetta.  vuosina 1984-1986 tehtiin lisärakennus ja 1998-1999 rakennuksen peruskorjaus. Vuonna 2000 yhdistyksestä tuli virallisesti kaksikielinen, kun se uudelleenrekisteröinnin yhteydessä otti nimekseen Jakobstads fridsförening r.f., Pietarsaaren Rauhan Sana ry.  Vuonna 2003 julkaistiin rukoushuoneen historiikki 100-vuotisjuhlien yhteydessä. Vuoden 2015 lopussa jäsenmäärä oli lapset mukaan lukien 1100.

Tue työtämme

Voit tukea LFF:n työtä. Tilinumerot ja muut tiedot löytyvät sivulta Tue työtämme.
Otamme vastaan sekä isommat että pienemmät lahjat.

Tarvitsetko apua?

LFF:n perhetyöryhmä on avannut linkin ihmisille, joka ovat joutuneet fyysisen tai henkisen väkivallan kohteeksi, tai tarvitsevat apua käsittelemään traumaattisia kokemuksia.

Back to Top